Návod k technice emoční svobody (EFT)

Díl 7: Jak dlouho ťukat?

Techniku emoční svobody neboli poklepávání (anglicky tapping) můžete použít přímo v okamžiku, kdy s vámi mává nějaká emoce, například deprese, křivda, hněv, zoufalství. A máte-li čas, prostě poklepáváte, dokud nedojde ke zklidnění. Někdy je lepší najít si půl hodiny pro sebe, vyklepat to ze sebe takto za čerstva, než se s tou emocí otravovat mnoho hodin či dokonce dnů.

Nedávno jsem techniku emoční svobody třeba použila uprostřed noci, kdy jsem si uvědomila, že kvůli bolavé šíji nemůžu pořádně usnout. Byla jsem opravdu ospalá, tak jsem si jen sedla v posteli a vklepávala do sebe větu: Omlouvám se, prosím, odpusť mi, miluji tě, děkuji ti. Nechtělo se mi přemýšlet, co mi je a proč to bolí. Chtěla jsem spát 🙂 Asi po 15 minutách bolest polevila natolik, že jsem do rána spala klidně. A k ránu jsem začala mít polobdělé sny s vhledy, kvůli čemu tam ta bolest mohla být, abych to mohla vyřešit následující den. Bez pochopení někdy není uzdravení. 

Když si vzpomínám na doby ještě před pár lety, kdy mě trápily migrény po několik dnů, určitě doporučuji vyřešit jakékoli trápení hned v první chvíli, kdy si všimnete, že přichází. Ať už je to fyzické, mentální, či emoční. Výrazně zkrátíte dobu, po kterou vás bude ovlivňovat, a prodloužíte chvíle svého štěstí a pohody na všech úrovních. 🙂 

Technika emoční svobody

Přehled bodů, na které se "ťuká" při technice emoční svobody (EFT).
-
Začínáme na ruce, na malíkové hraně, tzv. bod "karate chop", v tomto místě přesekávají šaolinští mistři cihly 🙂 V bodě "karate chop" prohlásíme 3x "Přestože ... popis problému ... mám se ráda a přijímám se."
-
Tím se naše tělo jakoby otevře procesu, kdy budeme zpracovávat něco "škaredého", nepříjemného, ovšem tím, že do svého těla ťukáme, vysíláme mu uklidňující signály. Při této kombinaci dochází k přeprogramování mozku v reálném čase. Příště, až budeme v podobné situaci, která v nás donedávna vyvolala pocity, jež jsme pomocí EFT zpracovali, v té situaci příště zareagujeme klidem. Ať už úplným, nebo výrazně větším. Možná nás ta situace už vůbec nezraní. Nebo se dokonce může stát, že se už podobná situace nebude opakovat.
-
Na další body "ťukáme" v tomto pořadí: - kořen obočí u nosu - spánková kost vedle očí - pod okem - nad horním rtem - pod horním rtem - pod klíční kostí - pod paží
-
Na závěr se "ťuká" nahoře na hlavě, v takzvané "korunce" či "šišce" :-), kde se koncentruje mnoho zakončení energetických drah v těle, takže se tím naše série "ťukání" krásně uzavře.


Soňa Siepaková

❤️ Zpívám vlastní písničky. Učím jógu a práci s energií. Nabízím karty a terapii.❤️ I sing my songs. I teach yoga and energy work, offer cards and therapy. ❤️